Glazuren Keramiek

Glazuur keramiek en pencelen

Het glazuren van keramiek is iets wat veel oefening vergt maar uiteindelijk ook je kunstwerken veel specialer maakt. Op deze pagina vind je een aantal tips over het glazuren van keramiek en lees je welk materiaal ik gebruik.

Eerst Biscuit bakken dan Glazuren Keramiek

Voordat je gaat glazuren moet je het te glazuren voorwerp van keramiek Biscuit bakken. Dit is het bakken tot op 800 graden en hierna laten afkoelen. Door het Biscuit bakken breekt je beeld niet meer zo snel en blijft het glazuur goed op het beeld zitten.

Pehatine 209 in plaats van Water

Ik gebruik verschillende soorten glazuur, sommige zijn kant en andere moet je aanlengen. Tot voor kort lengde ik mijn glazuur altijd aan met water, maar onlangs heb ik een tip gekregen van een leuk winkeltje in Meeuwen (KWL genaamd) om Pehatine 209 te gebruiken. Dit heeft als voordeel dat het glazuur niet zoveel uitloopt als met water en dat je het beeld wat je aan het glazuren bent kunt vastpakken zonder dat het aan je handen blijft plakken. Handig toch?! Ik vind in ieder geval van wel en raad het je in ieder geval aan om het een keer te proberen.

flesje pehatine 209

De Pehatine 209 moet je aanlengen met water en kun je bewaren in een oude fles. Het mengsel gebruik je dan voor het aanlengen van je glazuren. Ik maak het mengsel niet te dun om te voorkomen dat je glazuur uitloopt wanneer je langs de randjes wilt glazuren.

Het aangelengde glazuur doe ik in potjes. Wanneer ik niet alles gebruikt heb dan bewaar ik het potje en droogt het glazuur op. Wanneer je dezelfde kleur dan weer wilt gebruiken dan schraap je met de achterkant van een penceel of een ander hard voorwerp over het glazuur en zal het weer poeder worden. Hierna kun je het weer aanlengen met het mengsel van Pehatine en water en verspil je niet onnodig glazuur.

Aanbrengen van Glazuur met Pencelen

glazuur pencelen

Voor het aanbrengen van het glazuur gebruik ik pencelen. Ik gebruik diverse maten en afhankelijk van hoe groot mijn oppervlaktes zijn die ik wil glazuren. Na het glazuren spoel ik de kwasten af met kraanwater zodat ik deze de volgende keer weer kan gebruiken.

Afbakken na het Glazuren Keramiek

Wanneer je klaar bent met het glazuren komt uiteraard het bakken. De ideale temperatuur voor het bakken staat beschreven op het pak glazuur. De glazuren die ik gebruik moeten vaak rond de 1020 graden gebakken worden dus mijn oven staat standaard op deze temperatuur ingesteld. Om speciale effecten te krijgen glazuur ik soms meerdere keren maar door de vele mooie kleuren die er zijn doe ik dit niet vaak meer.

Voorbeeld Keramiek Glazuren

Hieronder zie je hoe ik een keramische beeld glazuur  van begin tot het eind inclusief het eindresultaat. Bekijk alle foto’s van deze clown op mijn collectie pagina.

 • biscuit gebakken clown in kleermakerszit
  biscuit gebakken clown in kleermakerszit
 • clown van keramiek glazuren
  clown van keramiek glazuren
 • clown van keramiek glazuren 2
  clown van keramiek glazuren 2
 • glazuur aanlengen met pehatine 209 brouwsel
  glazuur aanlengen met pehatine 209 brouwsel
 • keramiek glazuren met penceel
  keramiek glazuren met penceel
 • wachten op glazuren
  wachten op glazuren
 • ogen clown doorprikken na glazuren
  ogen clown doorprikken na glazuren
 • keramiek neusje rood glazuren
  keramiek neusje rood glazuren
 • eind resultaat geglazuurd keramiek beeld
  eind resultaat geglazuurd keramiek beeld
 • keramiek beeld in de oven na glazuren
  keramiek beeld in de oven na glazuren